NIO SÄTT ATT UTMANA SIG SJÄLV - George Barr

"Har du gått igenom en period när du inte tycks kunna ta en enda bra bild för alla pengar i världen? När alla bilder du tar är en besvikelse och när du efter ett tag förlorar all entusiasm? Jag har haft sådana perioder.
Mitt liv i fotografins värld har gått upp och ned, ibland ganska dramatiskt (jag la av för 15 år sedan!). Nu har jag dock inte haft någon riktigt rejäl svacka på fem år, och kanske kan en och annan fotograf med "tappad sug" ta hjälp av min erfarenhet.

  1. Du kanske är en utpräglad LANDSKAPS-fotograf (eller någonting annat med stora bokstäver), men om du vill undvika svackor måste du ha en del andra tänkbara intresseområden. Det var så jag kom att fotografera broar och industribilder, och det var också så mina bilder blev mer abstrakta. För mig hade industribilderna en rad fördelar jämfört med landskapsfotograferingen. Platserna fanns närmare mitt hem, de var mindre beroende av vädret och även mindre vanliga i utställningar och tidskrifter. Hur hittar man då sitt "reservintresse"? Det gäller helt enkelt att pröva en rad olika motiv och fotografiska uttryckssätt, som gett andra fotografer mängder med inspiration.
  2. Byt från färg till svartvitt eller tvärtom. Kanske kan du pröva infrarött - till och med Minor White lekte med den effekten.
  3. Kanske är stunden kommen att experimentera med infrarött. En begagnad Sony 707 skulle vara toppen att börja med innan du investerar i en modifierad digital systemkamera (med det infraröda filtret borttaget framför sensorn).
  4. Res! Ibland är problemet brist på nytt sceneri. Åk och fotografera någon annanstans. Det behöver inte nödvändigtvis vara långt bort, bara tillräckligt långt bort från dina vanliga jaktmarker. Någonstans där andra har tagit bra bilder, vilket ökar dina egna chanser. En god vän visade mig ravinen Jura Canyon. Den är liten (bara 10 meter djup) och smal (bara en dryg halvmeter bred) och slingrar sig fram med underbart mejslade klippor i en tydligt blå ton.
  5. Gå en kurs! Man kanske inte lär sig så mycket (eller snarare, det man lär sig kanske inte är det man förväntade sig). Men kurser är bra när man vill hitta ett reservintresse att backa upp det stora med. Att se andras produktion är stimulerande. Skulle det vara en fotokurs är det bara att tacka och ta emot, eftersom att det innebär att du kommer att besöka nya platser som kan ge inspiration. För några år sedan deltog jag i en kurs i Canmore som hölls av Craig Richards och Keith Logan. Vi gjorde en dagsutflykt till Lake O'Hara, och jag fick inte bara möjligheten att foografera på en enastående plats utan mina bilder fick också väldigt fin kritik. Dessutom knöt jag nya kontakter och upptäckte ett nytt lokalt fotogalleri som jag inte tidigare känt till. Det visade sig vara en sjuhelsikes väl investerad långhelg, och riktigt skoj. Det var inte ens dyrt!
  6. Fotograferar du ofta med hjälp av stativ? Strunta i det och ta bilder med handhållen kamera istället. Eller vet du inte vad som är fram och bak på ett stativ? Köp, hyr eller låna ett och se om det långsammare tempot kanske hjälper.
  7. Utöver att försöka hitta nya motiv att intressera dig för kan du ge dig själv uppdrag. Lägg exempelvis en dag på att skapa och kopiera den bästa tänkbara bilden av innehållet i en låda eller av något ute på gatan, eller gör det bästa möjliga porträttet av familjens hund (eller låna en hund!). Det finns miljoner olika uppdrag att ge sig själv. Tänk på Bill Brandts förvrängda spegelliknande bilder eller Josef Sudeks bilder från fönstret. Målet är inte att skapa en fantastisk bild. Målet är att skapa bästa möjliga bild utifrån uppdragets förutsättningar. Ingen av bilderna behöver sparas, men lita på mig: det är bättre att öva än att inte ta några bilder alls. Och att ta en bild med fylliga toner av skräpet i en låda kommer att ge ditt fotograferande en knuff i rätt riktning.
  8. Om du i likhet med många hobbyfotografer inte är någon personfotograf kan det vara läge att ge det en ärlig chans och pröva allt från gatuscener till formella porträtt, porträtt i miljö och helfigursbilder. Joel Myerowitz har gjort en hel bok bara om rödhåriga, men jag är säker på att det ännu finns en del osagt om fräkniga. du kommer helt säkert att gå utanför din egen trygghetsaffär, men vem har sagt att det är skadligt?
  9. Du kan välja att sluta fotografera under en tid - tills abstinensen blir outhärdlig. Men använd den tiden väl genom att göra portfoliokopior av dina bästa bilder, försöka bli publicerad, designa en snygg hemsida eller helt enkelt studera riktigt bra bilder genom att lägga de pengar som i vanliga fall skulle ha gått till eget fotograferande på att bygga upp en samling bra fotoböcker. Du kan göra det till en vana att besöka så många fotoutställnignar som möjligt, kanske till och med göra en resa till New York, London eller någon annan stor fotometropol."

Texten är ett utdrag från boken Kreativ fotografi - från inspiration till bild av George Barr
www.georgebarr.com

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)